Un nou virus de Android care vrea sa iti goleasca contul bancar

Written by Laurentiu Matache

May 22, 2020

Un nou virus de Android care vrea sa iti goleasca contul bancar.

Cei de la Bitdefender au identificat o noua amenintare informatica, denumita Mandrake, care infecteaza dispozitive cu Android ale unor victime atent alese cu scopul de a le spiona si de a le goli conturile bancare.

Cele mai multe victime ale Mandrake au fost raportate in Australia, Europa, SUA si Canada.

Dupa ce se instaleaza pe dispozitiv, Mandrake monitorizeaza o perioada de timp comportamentul victimei si abia ulterior acceseaza date precum agenda telefonica, mesajele, intervalul orar de utilizare, activitatea de pe ecran si preferintele legate de modul de folosire a telefonului, ceea ce ii permite sa contureze un profil precis al victimei.

Amenintarea informatica poate prelua mai apoi controlul total asupra dispozitivului: de la reducerea volumului sunetului si blocarea de mesaje si apeluri, pana la furtul datelor de acces, efectuarea de transferuri de bani si chiar santaj.

Atacatorii au acces inclusiv la codurile de autentificare in doi pasi trimise de banca pentru reconfirmarea unor tranzactii efectuate pe internet si prevenirea fraudelor, ceea ce extinde functionalitatile amenintarii, de la spionaj la furt de bani.

Spre deosebire de alte amenintari informatice, dezvoltatorii Mandrake au depus un efort semnificativ ca sa nu infecteze victimele. Atacatorii au selectat doar anumite dispozitive pe care sa le infecteze si au eliminat din start anumite tari ce nu prezinta interes, pentru a putea ramane nedetectati de catre solutiile de securitate cat mai mult timp.
Astfel, Mandrake a reusit sa stea ascuns timp de patru ani in aplicatii din magazinul oficial Google Play. Din acest motiv, numarul de infectii pe care specialistii de la Bitdefender l-au putut detecta este relativ scazut. Aplicatii infectate au sute sau cel mult mii de descarcari, iar in multe cazuri dispozitivele infectate nici macar nu au fost atacate daca tinta nu prezenta vreun interes.
Daca ceva nu merge conform planului sau victima nu este cea de calibrul dorit, Mandrake are incorporata o comanda speciala numita seppuku (dupa ritualul japonez de suicid) care ii permite sa stearga toate datele de pe dispozitiv si sa inlature orice urma a vreunei amenintari informatice.

Pe durata cercetarii, au fost semnalate mai multe atacuri de tip phishing pentru aplicatii din categoriile financiar si shopping, precum aplicatia de investitii CommSec, folosita pentru trading si management de investitii, aplicatia tip portofel de criptomonede Lunoor Coinbase, aplicatia de cumparaturi online Amazon si inclusiv Gmail si Google Chrome.

Articole Asemanatoare

Scoala online in lunile de pandemie

Cum ar fi aratat scoala online in urma cu zece sau douazeci de ani? Nici nu ne-am putea imagina scoala online fara tehnologia de azi si viteza de internet din zilele noastre. Astazi, cu o tableta si o cartela SIM sunt suficiente pentru ca orice copil sa fie gata sa...

Premii pentru utilizatorii Telekom Romania

A trecut vremea in care pentru orice lucru legat de abonamentul nostru de telefonie fixa, telefonie mobila, internet sau televiziune trebuia sa sunam la operatorul de comunicatii si sa asteptam pe linie in call centre. De cand sunt client Telekom Romania mi-am...

Am testat noul Huawei Mate 40 Pro VIDEO

Pentru o perioada destul de lunga am testat noul flahsgip Huawei, Mate 40 Pro, care din punctul meu de vedere este smartphone-ul cu una dintre cele mai bune camera de pe piata. Vine cu un ansamblu de camera Ultra Vision Leica cu zoom 5X face minuni cand vrei sa...

Telekom Romania lanseaza configuratorul de oferte

Telekom Romania lansează cel mai extins configurator online din piața de telecomunicații din România. Acesta oferă clienților posibilitatea de a găsi simplu și rapid serviciile și opțiunile din portofoliul operatorului care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor....

Parcul online, experimentul social care cutremură părinții

Izolarea determinată de pandemia de coronavirus a condus la adoptarea accelerată a serviciilor online și la un consum ridicat de conținut digital, inclusiv în rândul copiilor. Aceștia petrec în prezent mai mult timp online decât oricând – pentru a învăța, a se juca...

Unboxing și primele impresii – LG Velvet

Sunt ceva ani de când nu am mai testat un telefon de la LG, deci am zis că este o ocazie bună să văd ce telefoane mai produce această companie în 2020

Vrei televizor ?

Consumul de Netflix, HBO GO, Amazon Prime au adus televizorul intr-o noua era.

Review Camera Oppo Reno 3 Pro 5G

După cam 3 săptămâni de teste cu Oppo Reno 3 Pro 5G, prin programul Orange Smartphone Tester a venit rândul să vorbim despre camera foto sau mai bine zis, pachetul foto al acestui telefon.

0 Comments

0 Comments

Aboneaza-te

Inscrie-te pentru a fi primul care afla despre ultimele gadgeturi aparute.

Follow

Ma gasesti si pe urmatoarele retele sociale. 

Pin It on Pinterest

Share This

Distribuie articolul