Written by Alex Barbu
June 9, 2020
REVIEW – Samsung Galaxy S20Ultra5G.
De curând am testat unul din cele mai performante telefoane de pe piață, Samsung Galaxy S20Ultra5G. După cam 5-6 ediții ale seriei S testate de mine, pretențiile au fost destul de mari de la bun început. Dacă acestea au fost satisfăcute sau nu, urmează să îți spun în acest review.
Telefonul a ajuns la mine pe la începutul lunii Mai și l-am folosit cam vreo 4 săptămâni, suficient timp pentru a-mi putea da seama dacă merită S20Ultra5G sau nu.
Cum se simte în mână și care e prima părere?
La primul contact, S20Ultra5G pare un telefon mare, greu, gros, cu camerele de pe spate ieșite cam mult în exterior. După câteva ore (dar mai ales după cam 2-3 zile), m-am obișnuit cu telefonul si cu dimensiunile lui. Cu toate că este destul de greu, stă bine în mână, iar ce îmi place e faptul că nu alunecă de pe suprafețele pe care îl pui, chiar dacă nu sunt perfect drepte (cum se întâmplă cu alte telefoane de la alte companii). Per total, telefonul arată foarte bine, materialele sunt de calitate, iar senzația de telefon de top, performant si robust este în continuare existent.. parcă îți oferă încredere.
Ce se află în cutie?
În cutie, S20Ultra5G vine însoțit de cărticele, încărcător de 25W cu cablu de date USB-C la ambele capete, o pereche de căști de bună calitate (aceleași lăudate AKG), pe USB-C, cu încă 2 seturi de dopuri, precum și cheița pentru slot-ul SIM (deși telefonul suportă și eSIM).
Dacă mă întrebi pe mine, mă așteptam ca măcar încărcătorul de 45W să fie prezent în pachet.
Ecran și dimensiune
Dacă vorbim de dimensiune, S20Ultra5G are 166,9 pe 76 pe 8,8 mm și cântărește 220 de grame. Făcând excepție de Galaxy Fold, cred ca e cel mai greu telefon pe care l-am testat.
Ecranul este unul de 6,9 inch în diagonală, cu o rezoluție de 1440 pe 3200 de pixeli. Culorile sunt minunate, iar luminozitatea e foarte bună chiar și în soare puternic. Ecranul e minunat, camera foto frontală e aprope insesizabilă, iar telefonul poate fi folosit lejer ca tabletă pentru filme, jocuri și alte activități.
Telefonul are sticlă pe față și pe spate (protejată de Gorilla Glass 6), iar design-ul mi se pare superb. Trecerea de la sticla la aluminiu (ramă) și înapoi la sticlă aproape ca nu e sesizabilă, marginile fiind bine finisate și rotunjite.
Caracteristici hardware
Varianta care a ajuns la mine a fost cea cu o memorie RAM (galactică) de 12 GB și o memorie internă de 128 GB. Suficientă în ambele cazuri, în opinia mea (mai ales dacă țin cont că laptop-ul de pe care scriu acest review are 8 GB RAM). Telefonul este varianta cu procesor Exynos (mai precis 990), care face față oricarei provocări. Pe lângă suita tradițională de aplicații, am profitat din plin de momoria RAM (și de viteza la internet) și am ascultat deseori muzică în timp ce navigam pe internet, petreceam timp pe rețelele de socializare sau chiar mă jucam.
În mare parte, când timpul mi-a permis am profitat de telefon si m-am jucat PUBG cu setările la maximum. Pot să îți spun după 4 săptămâni că experiența de gaming este una foarte bună, iar dacă la alte telefoane spuneam că la nevoie, telefonul scade rezoluția în jocuri și micșoază volumul sunetului pentru a proteja bateria si procesorul, la S20Ultra nu se întâmplă niciodată acest lucru. După 2-3 ore de gaming pot să îți spun că telefonul era puțin cald, însă eu tot mai aveam baterie.
Camere/100X wow
Ajuns la partea mea preferata, pot să iți spun ca la camere, S20Ultra chiar e Ultra..
Ok, pachetul de senzori iese cam vreo 2 mm din carcasa spate, dar dacă vezi capturile realizate de telefon, o să înțelegi ușor de ce și o să îți dai seama că acei 2 mm merită.
Cei 4 senzori prezenți pe spate au: 108 MP, wide cu f/1.8, 48 MP, cu f/3.5, acesta fiind si senzorul telephoto, 12 MP, cu f/2.2, acesta fiind senzorul ultra-wide și un senzor ToF. Camera de selfie are un senzor wide de 40 MP!!, care face poze foarte bune.
Fiind un amator de fotografiat cu telefonul, am butonat destul de mult pe zona foto și am făcut până la finalul perioadei de teste cam 370 de poze, pe unele postându-le pe Instagram. Am încercat cam toate modurile de fotografiat pe care telefonul le are, de la noapte (care ”vede” mai bine decât ochiul uman în condiții de lumină foarte slabă), la Captură video 8K, Single Take, Poze la rezoluție de 108 MP și desigur, modul Pro, dar de departe lucrul care m-a impresionat cel mai mult a fost Space Zoom, anume zoom-ul de pana la 100X. E drept, zoom-ul optic hybrid e până la 10X, după care ai parte doar de zoom digital, care între 50X si 100X alterează încetul cu încetul imaginea, însă dacă vrei să urmărești ceva la distanță poți vedea mai multe/mai aproape decât cu ochiul liber. Am făcut câteva poze cu Zoom-ul Spațial, pe care le poți vedea în acest articol.
Focalizarea e foarte bună si incredibil de rapidă, culorile sunt foarte bune, iar dacă te pricepi, modul pro iți oferă o libertate senzațională pe partea de poze. Sincer, mi s-a părut cea mai bună cameră pe care am testat-o pe un telefon.
Dacă vorbim de înregistrarea video, S20Ultra poate filma la rezoluție 8K cu 24 cadre pe secundă, sau la rezoluție 4K cu 30 sau 60 cadre pe secundă. Nimic de comentat la acest capitol, doar de apreciat/lăudat.
Baterie și autonomie
Ajuns la baterie, S20Ultra5G are o baterie de 5000 mAh. Cred că cea mai mare pe care am testat-o pe un telefon, care însă are de luptat puțin cu ecranul și celelalte componente. Cu toate că telefonul suportă o încărcare de 45W, încărcătorul din pachet este de doar 25W, dar și așa se încarcă foaaarte rapid. Spre exemplu, de la cam 10% la 100%, folosind desigur încărcătorul și cablul din pachet, încărcarea durează cam 1 oră. Din punct de vede al autonomiei, telefonul a rezistat cu brio 1 zi de utilizare intensă. În condiții mai normale de utilizare, cred că poate duce cu ușurință peste 24 de ore cu o singură încărcare, ceea ce mi se pare wow pentru un telefon de aproape 7” în diagonală, cu performanțe de laptop.
5G-fără teorii ale conspirației
Tot vorbind de 5G, cum e inclus și în numele acestui model, telefonul e compatibil 5G. Au fost momente și locuri în care am avut semnal 5G, fără să activez vreo opțiune la operatorul de date. Conform testelor de viteză, am înregistrat o viteză de cam 135 Mb pe secundă la download.
Sunet
Vorbind de sunet, telefonul se aude foarte bine, sunetul fiind redat atât prin difuzorul din partea de jos, cât și prin difuzorul camuflat foarte bine în partea de sus. Mai mult, suportă și Dolby Atmos, care optimizează sunetul pentru filme, muzică, voce, ba chiar și jocuri.
Senzorul de amprentă este ultrasonic, situat desigur tot sub ecran. În cele 4 săpămâni nu am apelat foarte des la el însă, bazându-mă în mare parte pe deblocarea facială, care e mai rapidă ca niciodată.
Un alt lucru care mi-a plăcut este faptul că S20Ultra este în continuare dual-SIM, dar poți renunța la un SIM pentru a putea adăuga un card de memorie.
Tot la capitole care mi-au plăcut, un plus îl reprezintă în continuare rezistența la apă și praf, cu certificat IP68. Mai ales în aceste vremuri, e bine să ai un telefon rezistent pe care să îl poți dezinfecta cum trebuie, din când în când.
Concluzie
Ajunși la final, merită Samsung S20Ultra5G banii?
În primul rând, pot să zic cu certitudine că per total, telefonul mi-a plăcut. Deși prima senzație este că e un telefon greu și destul de gros, fiecare din cele 2 are de fapt o explicație care te face să înțelegi de ce este așa. Vrei o cameră wow, un ecran mare și luminos, performanțe duse la extrem și o autonomie foarte bună, la 1 oră de încărcare pentru o greutate mai mare cu 15-20 de grame si o grosime mai mare cu 1-2mm? În combinația reușită cu numele de S20Ultra5G, eu zic că da.
Cu toate că prețul nu e unul mic, la performanțele pe care telefonul le are si la camera foto wow, eu zic că dacă ai un buget de peste 1000 euro pentru un telefon, S20Ultra5G merită. În același timp, cred că e unul din acele telefoane care te va impresiona și satisface și peste 1, 2 sau chiar 3 ani de la acest moment.
La momentul la scriu acest review, Samsung Galaxy S20Ultra5G (în varianta testată de mine) are un preț de 5800 Ron si poate fi achiziționat de aici sau aici.
Articole Asemanatoare
Scoala online in lunile de pandemie
Cum ar fi aratat scoala online in urma cu zece sau douazeci de ani? Nici nu ne-am putea imagina scoala online fara tehnologia de azi si viteza de internet din zilele noastre. Astazi, cu o tableta si o cartela SIM sunt suficiente pentru ca orice copil sa fie gata sa...
Premii pentru utilizatorii Telekom Romania
A trecut vremea in care pentru orice lucru legat de abonamentul nostru de telefonie fixa, telefonie mobila, internet sau televiziune trebuia sa sunam la operatorul de comunicatii si sa asteptam pe linie in call centre. De cand sunt client Telekom Romania mi-am...
Am testat noul Huawei Mate 40 Pro VIDEO
Pentru o perioada destul de lunga am testat noul flahsgip Huawei, Mate 40 Pro, care din punctul meu de vedere este smartphone-ul cu una dintre cele mai bune camera de pe piata. Vine cu un ansamblu de camera Ultra Vision Leica cu zoom 5X face minuni cand vrei sa...
Telekom Romania lanseaza configuratorul de oferte
Telekom Romania lansează cel mai extins configurator online din piața de telecomunicații din România. Acesta oferă clienților posibilitatea de a găsi simplu și rapid serviciile și opțiunile din portofoliul operatorului care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor....
Parcul online, experimentul social care cutremură părinții
Izolarea determinată de pandemia de coronavirus a condus la adoptarea accelerată a serviciilor online și la un consum ridicat de conținut digital, inclusiv în rândul copiilor. Aceștia petrec în prezent mai mult timp online decât oricând – pentru a învăța, a se juca...
Cum se comporta cel mai bine vandut mouse de pe piata
G502 Hero impresioneaza printr-un design futurist care il face sa se simta foarte bine in mana atunci cand e folosit, dar si prin rapiditate.
Unboxing și primele impresii – LG Velvet
Sunt ceva ani de când nu am mai testat un telefon de la LG, deci am zis că este o ocazie bună să văd ce telefoane mai produce această companie în 2020
Telefonul cu Android merge greu. Iata cateva sfaturi pe care ti le dau
Producatorii lanseaza sute de telefoane an de an, care mai de care mai „smart” cu camere care au ajuns la calitatea apropiata de un aparat profesional numai sa te faca sa schimbi telefonul.
Vrei televizor ?
Consumul de Netflix, HBO GO, Amazon Prime au adus televizorul intr-o noua era.
Review Camera Oppo Reno 3 Pro 5G
După cam 3 săptămâni de teste cu Oppo Reno 3 Pro 5G, prin programul Orange Smartphone Tester a venit rândul să vorbim despre camera foto sau mai bine zis, pachetul foto al acestui telefon.
Aboneaza-te
Inscrie-te pentru a fi primul care afla despre ultimele gadgeturi aparute.
Follow
Ma gasesti si pe urmatoarele retele sociale.
0 Comments