Written by Laurentiu Matache
April 1, 2020
Au legatura antenele 5G cu Coronavirus? De unde si pana unde toata aceasta teorie.
Vazusem foarte multe tampenii legata de tehnologia 5G si coronavirus. Ca si cum radiatiile electromagnetice emise de antene ar fi ionizante si ar afecta ADN-ul uman.
Hai sa ne gandim putin. Tehnologia 4G opereaza pe o frecventa de 6Ghz.
Radiatiile eletromagnetice emise de tehnologia 5G pot ajunge pana la 70 de Ghz, de zece mii de ori mai mici decat radiatie luminii vizibile.
Un simplu cuptor cu microunde emite radiatii electromagnetice de 2Ghz, dar sa trecem si la o experienta de zi cu zi, o radiatie pe care nimeni nu o poate evita. Lumina vizibila este si ea o radiatie electromagnetica cuprinsa intre, atentie, 400.000 si 700.000 de Ghz si nimeni nu a suferit modificari genetice in urma expunerii la ea.
Ei bine radiatiile eletromagnetice emise de tehnologia 5G pot ajunge pana la 70 de Ghz, de zece mii de ori mai mica decat radiatie luminii vizibile. Ca sa intelegem mai bine, radiatiile ce depasesc 3 milioane de Ghz sunt ionizante si sunt foarte daunatoare corpului uman. De exemplu aici intra radiatiile cosmice, care nu numai ca perturba activitatea electronica si electrica de pe Pamant, dar sunt si nocive pentru corpul uman.
Ca sa eliminam teoriile cospiratiei despre COVID-19 si 5G, sau acele tampenii care circulau pe retelele de socializare cu pasari omorate de radiatiile emise de antenele de generatie a 5-a.
Nici vorba de asa ceva, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a spus clar ca nu s-au observat modificari asupra corpului uman expus la un astfel de tip de radiatii.
De unde si pana unde au legat unii care promoveaza teorii ale conspiratiei 5G-ul de aparitia virusului SARS COV-2 care provoaca boala numita COVID-19 nu pot sa imi imaginez, si mai ales ce au urmarit prin promovarea acestei idei. Probabil s-au bazat pe lipsa de informare a populatiei si apetitul unora pentru teoriile conspiratiei.
2G sau GSM, cum il stim, poate oferi viteze de conectare la sute de Kbps; reteaua 3G la cateva zeci de Mbps, 4G la cateva sute de Mbps, iar 5G poate ajunge la cateva sute de Gbps.
In Romania sunt operate trei retele 5G de catre Orange Romania, Vodafone Romania si Digi Romania; retele foarte inguste in momentul de fata din cauza autoritatilor care s-au lacomit la inceput cand s-a pus problema scoaterii la licitatie a spectrului necesar pentru aceste retele, iar de cativa ani tot amana aceasta licitatie, iar operatorii au folosit din spectrul existent pentru a le oferi si romanilor experienta unei retele de generatie a 5-a.
La ce poate ajuta o retea 5G? Hai sa vedem un simplu fapt. Viteza internetului prin fibra optica, dar de data asta prin conexiune mobila. Eu m-as bucura ca serviciile de televiziune si internet sa vina prin aceasta tehnologie si astfel sa scap de fire. Ma mut din apartamentul actual nu trebuie sa fac altceva decat sa iau dispozitivele din casa si sa am acces din secunda doi. Dar asta e cel mai mic aport al retelelor 5G la viata noastra de zi cu zi.
Ele vor ajuta la circulatia masinilor autonome. Companiile care au nevoie de latenta scazuta (viteza de propagare a informatiei fara intrerupere ca sa fie mai usor de inteles) pentru a se tehnologiza. Acum doi ani la Mobile World Congress la Barcelona am putut manevra o autoutilitara aflata in Amsterdam cu ajutorul unui joystick ceea ce mi s-a parut miraculos.
Sa ne mai gandim la un alt exemplu. Un doctor aflat in New York poate efectua o operatie complicata prin intermediul unui robot in Cairo fara sa fie nevoie sa se deplaseze. Aici legat de latenta veti vedea ca pana si robotii se vor avea miscari cursive.
Un alt exemplu care se poate aplica in zilele noastre cand planteta este praduita de SARS COV-2. Politistii de exemplu pot purta o pereche de ochelari, iar atunci cand isi indreapta privirea catre o persoana, primesc toate informatiile necesare. Persoana respectiva poate sa fie una inconstienta care a parasit un spatiu de izolare sau carantina si nu are ce cauta acolo, sau un infractor periculos si astfel sunt evitate situatii care pun in pericol oamenii de rand.
Astea sunt doar 0.000001% din ce poate sa faca tehnologia 5G. Are aplicabilitate in absolut toate domeniile si nu inteleg inversunarea unora care atunci cand vorbesc de 5G am impresia ca imi spun “Vine apocalipsa, pocaiti-va”.
Eu am testat retele 5G din Bucuresti care nu-s nici pe departe la capacitatea lor adevarata. Pe Orange am avut o viteza de conectare de 600-650 de Mbps, Vodafone undeva la 400-450 Mbps, iar Digi Mobil al Digi Romania undeva la 500 Mbps. Nu ii judec si nu spun ca unii sunt mai buni sau altii nu. Ei isi doresc, dar sacrificarea spectrului actual ar determina perturbarea comunicatiilor 2G, 3G si 4G din Romania. Si nu e vina lor ca Statul Roman ingreunaza acest proces de dezvoltare.
Articole Asemanatoare
Cum cresti autonomia bateriei smartphone-ului tau
As vrea sa va spun din experienta mea personala cu smartphone-ul cum am reusit sa cresc autonomia dispozitivului.
Cum se comporta cel mai bine vandut mouse de pe piata
G502 Hero impresioneaza printr-un design futurist care il face sa se simta foarte bine in mana atunci cand e folosit, dar si prin rapiditate.
Cum iti alegi castile wireless pentru telefonul mobil
Pentru mine personal smartphone-ul este gadgetul de pe care ascult cel mai des muzica, iar cand vine vorba de muzica sunt foarte pretentios atunci cand imi aleg perechea de casti.
Aboneaza-te
Inscrie-te pentru a fi primul care afla despre ultimele gadgeturi aparute.
Follow
Ma gasesti si pe urmatoarele retele sociale.
0 Comments